Jak nepřibrat na dovolené

Známe to všichni, že? Doma si jedeme poctivou cvičební rutinu, na dovolené všechno hodíme za hlavu, a po návratu doma se děsíme čísla na váze. Jak si na dovolené nepokazit figuru?

 

Hned zpočátku je třeba říci, že kondice a ani vysněná postava se vám za 14 dní tak úplně nepokazí. Ale nějaké to kilečko nahoru si rozhodně přivézt můžete. Většina z nás bere dovolenou jako čas absolutního odpočinku a klidu, při kterém načerpáváme síly na náročný kolotoč našich běžných životů. Je ale důležité si položit otázku, jestli se tahle energie a síla dá načerpat jen z bazénového nicnedělání a nonstop pojídání laskominek z all-inclusive servisu.

Ochutnávejte střídmě

Je to tak trochu výsada Čechů, vzít si u snídaňového rautu ten nejmenší talířek a naložit si na něj co nejvíce jídla. Vajíčka, párky, salámy, salát, toust, chleba, croissant, dortík, koláček a navrch nějaké ty fazole v rajčatovce. Nejlépe všechno naráz. Je vám z toho těžko, jen tohle čtete?

Možná vám totiž u té hotelové snídaně nic neunikne, a tak můžete každý den vyzkoušet něco jiného. Střídmou snídaní uhlídáte svůj kalorický příjem snáze, než když se budete snažit hned první den zmapovat všechny pokrmy na rautovém stole. Pocit těžkého břicha vás navíc vzápětí zarazí zpátky do postele anebo přiková na lehátko k bazénu, a o nějakém pohybu nebudete chtít ani slyšet.

Stejným pravidlem se můžete řídit i u obědů a večeří. Věřte nám, méně je více a vy se budete cítit lépe!

 

dovolená 04

 

Prokládejte drinky i nealkoholickými nápoji

Ideálně vodou. Představa odpoledne stráveného s proseccem u bazénu je lákavá, ale myslete také na to, kolik prázdných kalorií jen tak zbůhdarma přijímáte. Nechceme si tady hrát na askety, ale na žízeň pijte vodu nebo jiné nealko. Obzvláště v letních vedrech vám vaše tělo za nealko pauzičky poděkuje. A i ta váha po návratu bude tak nějak milosrdnější.

Choďte na procházky

Toulejte se městem, objevujte krásná zákoutí okolo pláže, procházejte se. Krásně si vyčistíte hlavu a poznáte další kousek světa. Dovolená se netočí jen kolem hotelového bazénu a určitě si nechcete přivézt jen podobně vypadající fotky lehátek a vody. Chůzí se protáhnete, spálíte tu hříšnou snídani (víme, že to stejně uděláte), a navíc se pak k vodě budete o něco víc těšit.

A pokud vás nebaví procházení, zajděte si zaběhat! Sbalte si s sebou pohodlné tenisky a vyrazte. Běhání na novém místě má své kouzlo.

 

dovolená 05

Jezte ovoce a zeleninu

Přepadl vás hlad a je potřeba si dát nějakou svačinu? Ochutnejte místní ovoce nebo zeleninu. Osvěží vás, zasytí, a nebudete po něm mít tolik výčitek jako po tom lákavém dortíku, který seženete i doma. A dali byste si ho doma?

 

Anebo se vykašlete na všechny tyhle rady, užijte si dovolenou tak, jak to máte rádi, jezte, pijte, válejte se, a po návratu pak vše zase doženete. Je to zdravější? Nejspíše ne. Ale pokud to splňuje vaše představy o odpočinku, tak jen do toho!

 

Zpět do obchodu