Jak začít běhat a nevzdat to po pár krocích

Běhání se v posledních letech těší velké oblibě. Všichni mluví o tom, jak běhají, předhánějí se v tom, za kolik minut zdolají kilometr, ale o tom, jak těžké je začít a vydržet, už vám poví jen málokdo.

Jak se tedy s běháním úspěšně popasovat? Jak si zvyknout a nebrat to jako trápení? A co byste určitě chtěji vědět před prvním vyběhnutím? Sepsali jsme vám to.

Neklaďte si nereálné cíle

Představa, že napoprvé uběhnete deset kilometrů na jeden zátah, je asi trochu nereálná. Připravte se na to, že po pár metrech budete mít pocit, že vám shoří lýtka i plíce. A pamatujte na to, že je dobré začínat postupně. I jeden zdolaný kilometr se pro začátek počítá, protože když si odvaříte svaly na celý týden, asi se s běháním dál nepohnete. Uběhnuté kilometry přidávejte postupně.

Neběhejte s větrem o závod

Není nic horšího, než přepálený start, po kterém vám rychle dojdou síly, shoří ty plíce a nohy odmítnou běžet dál. Minimálně zpočátku běhejte pomalu, abyste se jen mírně zadýchali. Optimální tepovou frekvenci pro spalování při běhu poznáte tak, že byste měli být schopni mluvit.

A po několika dnech můžete podle své kondice začít tempo navyšovat.

Nezastavujte

Známe to všichni. Dochází vám dech, zastavíte, ohnete se do hlubokého předklonu a vydýcháváte. Když budete mít pocit, že už nemůžete, zkuste se vydýchat při chůzi. Tahle technika je známá také jako indiánský běh. A vy brzy zjistíte, že při chůzi je pak snazší se ještě znovu rozběhnout.

Pořiďte si kvalitní boty

Je jasné, že si je nemusíte pořizovat hned na první vyběhnutí, ale po pár týdnech vás nákup nových bot může příjemně namotivovat k pokračování.

A mimo to, za kvalitní běžecké boty s dobře odpruženou podrážkou vám poděkují vaše chodidla, kotníky i záda. Drobné bolístky sice spraví tejpy, ale rozhodně je lepší jim předcházet.

běh 2

Připravte se na bolest

Někdo vám to říct musí. Začátky běhání prostě bolí. Než si tělo zvykne, ucítíte takřka každý sval, který jste k běhu použili. Svalovou bolest a regeneraci ale dokáží napravit a podpořit třeba aminokyseliny BCAA.

Doplňte energii

Po běhání je dobré doplnit hořčík. Ten získáte třeba z banánu nebo meruněk. Rychleji jej ale doplníte z tablet či drinků, které můžete mít neustále po ruce. Je taky pravděpodobné, že po běhání pocítíte neobvyklý hlad. Doplňte svůj energetický výdej bílkovinami, například tvarohem s ovocem ke snídani, nebo flákem masa k obědu.

Nehladovte

Jistě, nemusíte rovnou z běžeckého okruhu zamířit do Mekáče (i když, i takové typy bychom našli), ale také se nepokoušejte k běhání držet drastickou dietu.

Během spálíte opravdu hodně kalorií, a pokud svůj energetický příjem nedoplníte dostatečně, může se vám stát, že se u vás běhání projeví únavou a poklesem energie. Nebojte se proto najíst, kalorie spálíte i tak!

 

 

 

 

Zpět do obchodu