Není hořčík jako hořčík

Už ze školy bychom měli vědět, že hořčík, neboli Magnesium (Mg) je pro naše tělo opravdu významnou látkou. Jak jej správně doplňovat a jak vybrat kvalitní produkty? A proč je to takové téma?

Hořčík se podílí na celé řadě důležitých metabolických procesů a jeho nedostatek dokáže způsobit našemu tělu nemalé problémy v podobě křečí, bolestí hlavy, nekvalitního spánku či třeba úzkosti.

Jak poznám nedostatek hořčíku v těle?

Mezi symptomy nedostatku magnesia patří například:

  • svalové křeče
  • bolest hlavy
  • únava
  • nevolnost
  • problémy se spánkem
  • nedostatek energie
  • vysoký nebo naopak nízký krevní tlak

Hořčík je v našem těle potřeba doplňovat. V dnešní době je navíc prakticky nemožné čerpat jeho dostatek ze stravy. Nyní se ale dostáváme k tomu, že není hořčík jako hořčík, zpravidla záleží na jeho vstřebatelnosti do těla a na látkách, které tomu napomáhají.

Různé formy hořčíku

Když přijdete do lékárny, zpravidla tam dostanete kapsle nebo šumivé tablety, "protože to přece máte nejlevnější." Pravdou ale je, že byť se tyhle produkty tváří být takřka nadupané hořčíkem, jedná se o oxid hořečnatý, jehož vstřebatelnost do těla se pohybuje okolo 4 %. A kolik se vám z takové tablety reálně dostane do těla, si asi dovedeme přibližně představit všichni.

Malát vs bisglycinát

Zní vám to jako zaklínadlo? To je možné, ale věřte, že tyhle dva pojmy si určitě chcete pamatovat.

Jedná se o dvě nejlépe vstřebatelné formy hořčíku pro lidské tělo. A každý je dobré brát v jinou denní dobu.

Magnesium malate

Ačkoliv český přepis názvu může být trošku zavádějící, tenhle typ hořčíku je dobré brát hned ráno. Doplní energii, nastartuje organismus. Je také dobrý například pro osoby trpící chronickou únavou. Jeho výhodou je taky to, že na rozdíl od jiných hořčíků nepůsobí projímavě.

Magnesium bisglycinate

Tento typ hořčíku je naopak ideální po užívání po tréninku, po náročném dni anebo rovnou před spaním. Postará se o regeneraci organismu, snižuje stres a tak nějak se vám po něm bude lépe a klidněji spát.

Ani po tomhle typu hořčíku by se neměl dostavit průjem, navíc pomáhá zmírňovat příznaky PMS.

Lepší alespoň nějaký hořčík, než žádný

Suplementace hořčíku je pro naše tělo blahodárná. Ale mějme na paměti, že existují účinnější a méně účinné způsoby a že ta nejlevnější varianta nemusí být vždy výhra, stejně jako to nemusí být ani ta nejdražší. Zkoumejte složení, ptejte se, a vyberte si ten nejvhodnější produkt.

Zdravému tělu zdar!

 

 

 

 

 

 

Zpět do obchodu